In general, atunci când se vorbește despre ortodonție, subiectul este în foarte mare măsura abordat din punct de vedere estetic. Estetica este definita ca o ramura a filosofiei care se ocupă cu gustul si studiul frumuseții în natură si artă. Deci estetica este un factor eminamente subiectiv.

Exista mulți pacienți care sunt foarte mulțumiți cu aspectul zâmbetului lor, deși până la standardul estetic mai este cale lungă. Exista modificări la nivelul dinților care nu au impact la nivel estetic și pacienții sunt mai greu de motivat să meargă la un consult de specialitate sau cu atât mai mult în ceea ce privește nevoia lor de tratament.

De ce am nevoie de tratament ortodontic dacă mie îmi place zâmbetul meu?
Răspunsul la această întrebare este unul mai complex dar ne-am propus să încercam să facem putină lumină pe acest subiect.

Dinții, oasele în care sunt articulați (prinși) dinții, musculatura care ridică și coboară mandibula (maxilarul inferior) și articulația temporo-mandibulara (articulația dintre mandibula si craniu) fac parte din Aparatul Dento-Maxilar.

Așa cum îi spune și numele, Aparatul Dento-Maxilar, este un aparat (unealta) care, ca orice alt aparat, are parametrii de funcționare. Atunci când un aparat funcționează în afara parametrilor de funcționare are șansa ca, mai devreme sau mai târziu, să se deterioreze. Printre parametrii principali ai Aparatului Dento-Maxilar se numără atât dinții și poziția acestora cât și oasele maxilare și poziția acestora. Dacă dinții sau oasele nu sunt în poziție corectă există șansa deteriorării diverselor elemente componente ale Aparatului Dento-Maxilar.

Aceasta posibilitate de deteriorare este dependentă atât de gravitatea modificărilor prezente cât și de rezistența personală a pacientului. Astfel că nu există garanții ca o forma gravă de modificare va avea repercusiuni importante sau ca o forma ușoara nu va genera suferințe avansate. Totul este evaluat din punct de vedere statistic.

Astfel că nu există garanții ca o forma gravă de modificare va avea repercusiuni importante sau ca o forma ușoara nu va genera suferințe avansate. Totul este evaluat din punct de vedere statistic. Această evaluare o face un medic Specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială la prima consultație.

Deteriorarea Aparatului Dento-Maxilar se face în general lent cu modificări vizibile/palpabile după intervale mari de timp – 10-20 de ani. Astfel că primele semne de suferința se observa de obicei in intervalul 25-35 de ani.

Din păcate, în astfel de cazuri, tratamentul ortodontic are doar o forma preventivă, independent de stadiul de deteriorare al Aparatului Dento-Maxilar. Astfel că, odată instalată o anumita formă de suferință, un tratament ortodontic poate doar să oprească sau să reducă viteza de deteriorare ulterioară și nu să vindece suferința deja existentă.
Dintre formele de deteriorare ce se pot instala la nivelul Aparatului Dento-Maxilar, având și cauze corectabile prin tratament ortodontic enumerăm:

  • Pierdere accelerată a dinților, mai ales în cadrul diverselor forme de boală parodontală.
  • Pierdere accelerata de os – cu reducerea posibilităților de aplicare de implanturi.
  • Bruxismul (scrâșnitul sau încleștarea dinților) – Este în fapt o suprasolicitare extremă a Aparatului Dento-Maxilar în totalitatea sa ce accelerează suferințe existente sau poate induce suferințe noi.
  • Suferințe Articulare (Articulația Temporo-Mandibulara este poziționată ușor anterior de ureche) ce se pot întinde de la cracmente și trosnete (sunete în ureche) până la dureri sau în formele cele mai avansate la anchiloza articulară.

În concluzie:
Un consult la specialistul ortodont este indicată chiar dacă pacientul, indiferent de vârsta, nu pare sa aibă modificări estetice la nivel dentar. Un tratament ortodontic care adresează o problema funcționala este ideal a se efectua într-un stadiu cât mai precoce pentru ca pacientul să aibă beneficii maxime.