Cei mai mulți oameni trec cu vederea rolul medicului dentist în favoarea succesului sau eșecului  ortodontiei. În general, medicul dentist este primul care observa si pune un diagnostic initial in cazul unor inghesuiri dento-alveolare sau a unei malocluzii. Timpul de la aplicarea diagnosticului de catre medicul dentist si pana la examenul clinic realizat de un medic ortodont, poate fi critic pentru pacient. Aceasta sincronizare poate asigura o tranziție lina în tratament ortodontic, precum și in fazele de tranzitie ale dintilor temporari ale tanarului pacient. Un medic dentist bun va gasi de fiecare data un medic ortodont cu experienta si personalitate, capabil sa rezolve nevoile copilului dvs.

Cand sa apelam la un ortodont?

 Mulți copii sunt pregatiti pentru un consult ortodontic odata ce ating varsta de 7 ani. Acest lucru s-ar putea intampla chiar mai devreme, în cazul în care medicul dentist sau părintele observa probleme suplimentare cu privire la dezvoltarea aparatului dento-maxilar al copilului. Pana la varsta de 7 ani, dintii permanenti pot erupe mai devreme decat au fost programati, asa ca un tratament ortodontic timpuriu ar putea fi necesar. Din fericire, majoritatea copiilor nu au nevoie de intervenție ortodontica timpurie , dar pentru cei care au, tratamentul ortodontic va face aparent imposibilul, posibil din nou. Inghesuirea dentara poate fi greu de tratat uneori fara indepartarea altor dinti, astfel  este esențial un consult ortodontic rapid. Mulți oameni vad ortodontia ca fiind pur si simplu o procedura cosmetica, dar mai mult ca sigur este mai mult decat atat. Beneficiile merg dincolo de cosmetica atata timp cat afecteaza ocluzia, sanatatea parodontala și previne trauma ocluzata din cauza nealinierii dintilor.

Top motive pentru a consulta un medic ortodont:

 • Insuficient spațiu pe arcada pentru erupția dinților permanenți.
 • Ocluzie incrucisata anterioara, respectiv posterioara.
 • Timpul cand s-au pierdut dintii de lapte. Pierderea timpurie  sau tarzie a dintilor temporari poate avea propriile sale implicații.
 • Suptul degetelor sau introducerea diferitelor obiecte in cavitatea bucala.
 • Dificultate in vorbire.
 • Protruzia exagerata a dintilor. Acest lucru poate duce la producerea diferitelor traumatisme.
 • Ocluzia deschisa. Acest lucru se întâmplă atunci când dinții frontali superiori nu acopera dintii frontali inferiori.
 • Dezechilibru faciala sau asimetrie facială.

Rolul medicului dentist din timpul tratamentului ortodontic

Odată ce medicul dentist recomanda pacientul unui medic ortodont, planul de tratament incepe. Pacientul va continua vizitele la medicul dentist pentru tratamentele dentare de rutina, inclusiv examenele dentare si igienizarile la fiecare 3-4 luni. Medicul dentist și ortodont se vor sfatui cu privire la caz și vor tine părinții la curent cu tot ce se va intampla. Fara o buna igiena orala, precum și munca în echipă între medic dentist și ortodont, intregul tratament ortodontic poate fi pus în pericol.

Problemele care pot fi prevenite cu un tratament ortodontic sunt boala parodontala (inflamatia tesuturilor gingivale), decalcifierea smaltului (petele albe cretoase) și cariile dentare. Menținerea unei bune igiene orale in timpul tratamentului ortodontic necesită instrumente speciale și indemanare. Simplul periaj dentar nu va fi de ajuns. Unele dintre instrumentele ajutatoare sunt:

 • Periuta electrica cu capat oscilant. Aceasta va asigura o buna ingiena in jurul bracketilor prin elimnarea placii bacteriene.
 • Dusul bucal. Este un instrument fabulos in curatarea dintilor, dar si a bracketilor si a arcurilor ortodontice. S-a demonstrat ca dusul bucal poate indeparta de 3 ori mai multa placa bacteriana decat ata dentara traditionala.
 • Floss Threader. Face ca folosirea atei dentare sa fie mult mai usoara.
 • Apa de gura. Clatirile cu solutii antibacteriene ajuta la indepartarea placii bacteriene acolo unde periuta nu poate ajunge.
 • Periutele interdentare. Aceste instrumente ajuta la indepartarea alimentelor din spatiile interdentare. De asemenea sunt recomandate si in cazul molarilor in eruptie
 • Clatirile cu solutii fluorurate. Ajuta la reducerea petelor albe cretoase de pe suprafetele smaltului si a demineralizarii acestora.

In concluzie

Comunicarea dintre pacient, părinte, medic dentistl și ortodont ar trebui să fie un proces continuu. Toți ar trebui să fie implicati personal pentru a se asigura că totul decurge fără probleme și pentru a preîntâmpina orice problema cât mai curând posibil. O  echipă funcționează numai atunci când toate părțile comunica nevoile și problemele lor, astfel încât să poată fi abordate în mod corespunzător. Menținerea unei igiene orale poate fi o provocare în timpul tratamentului ortodontic, dar aceasta poate fi depășită cu instrumentele adecvate, prin tehnici și curatiri profesionale frecvente.