Albirea dentară (bleaching) este un procedeu prin care sunt îndepărtate de pe suprafața smalțului dentar toate depunerile care, de-a lungul vieții adera de smalt. In esența acest tip de tratament funcționează ca un detergent, care, pe baza oxigenului activ eliberat la nivelul suprafeței smaltului, curată în profunzime toate depunerile pigmentare de la acest nivel. Practic culoarea dinților nu se schimbă ci revine la nuanța pe care o aveau inițial, ceea ce explica de ce anumite persoane care au dinții anatomic mai închiși la culoare nu pot beneficia de rezultate foarte bune in cazul acestui tip de tratament.

Unul din motivele pentru care dinții pot fi închiși la culoare intrinsec (din interior) este administrarea de antibiotic (în special tetraciclina) în perioada de formare a smalțului dinților respectiv de la naștere pana la 16 ani.

Toate materialele de bleaching modern se bazează pe eliberarea de oxigen activ la nivelul suprafeței smalțului, deziderat atins prin depunerea unui gel (de obicei de peroxid de cărămidă și glicerina) care eliberează atomi de oxigen, ce alterează chimic structura pigmenților determinând desprinderea acestora de pe smalt cu efect de curățare profundă. De multe ori acești pigmenți se depun în fisuri sau demineralizări de pe smalt, sigilându-le și mascându-le astfel încât odată cu îndepărtarea lor fisurile sau demineralizările sunt expuse, determinând chiar și posibilitatea apariției unei carii la acel nivel, de aceea există opinia, eronată, că tratamentul de albire provoacă apariția de carii sau “distruge smaltul” ceea ce nu este adevărat.

In realitate, caria respectivă ar fi apărut oricum la acel nivel, mai devreme sau mai târziu, procesul evoluției acesteia fiind mascat de pigmentul respectiv. Mai mult, punerea în evidentă de către tratamentul de albire a prezentei unor demineralizări determina tratamentul acestora prin remineralizare cu aplicare de fluor local și se evită aplicarea unor obturații(plombe) prin frezare.

De asemenea îndepărtarea acestor pigmenți poate determina apariția unor sensibilități (dureri) care sunt temporare și reversibile deoarece smaltul dentar și dentina se reorganizează pentru blocarea acestui tip de sensibilitate. Aceste dureri dispar la 2 – 3 zile după procedură. Același efect există și în cazul în care exista fisuri, carii sau plombe incorect adaptate la nivelul dinților albiți.

Un efect negativ real exista la nivelul gingiei. Inflamația locala a gingiilor prin efectul direct al peroxidului este însă temporar, in sensul că țesutul gingival își revine complet după 30 de zile de la intervenție. Aceasta problema apare mai mult la tratamentul acasă (at home) deoarece nu se poate curata complet gelul de la nivelul gingiei fiind semnalizat uneori de dureri. In cazul albirilor realizate in cabinet (in office bleach) se realizează o protecție speciala gingivala (bariera gingivala) si acest efect neplăcut este evitat.

Exista in magazine produse de albire dentara care au la baza acest procedeu, însă nu este recomandat, din motivele expuse mai sus, realizarea albirii fără supraveghere medicala adecvata.

De menționat este faptul că întotdeauna înaintea tratamentului de bleaching este necesar un detartraj și un periaj profesional înainte de procedura.